Kezdőrúgás az erkölcsbe és az ifjúságba.

  "Kezdőrúgás" a címe annak azifjúsági „regénynek”, melynek borítóján, a szerző nevén kívül Jensen Harris (Nemes István) a következő mondatot olvashatjuk: „A siker kapujában...”A „mű” a Pro-Team Kht. gondozásában jelent meg, kiadásáért Székely József vállalta a felelősséget. Ennyit bevezetőként. 

(http://book.hu/konyv/5703/Kezdorugas.html)

Ha akárcsak felületesen is belelapozunk a könyvbe, úgy érezzük, hogy az alkotó találóbb nevet is adhatott volna „gyermekének”. Talán az lett volna helyesebb, ha eltorzult szellemi erőfeszítésének a következő címet adja:  

Kezdőrúgás az erkölcsbe és az ifjúságba.  

Egy jó barátom a napokban felzaklatva beszélte el az alábbi esetet.Hat éves kisfiát - aki rajongásig szereti, és egyben űzi is a futball nevezetű sportot – születésnapjára egy ilyen témájú könyvvel kívánta meglepni.Ismerősöm egy szupermarketben megpillantotta az ígéretesnek tűnő szellemi terméket, megvásárolta és büszkén, a biztos elismerésben bízva nyújtotta át feleségének. (Gondolom nem ismeretlen számunkra az a férfiúi elégedettség, ami akkor lengi körbe a teremtés koronáját, mikor úgy érzi, sikerült végre egy olyan feladattal megbirkóznia, melyre általában csak oldalbordáink képesek.) A frissen szerzett babérkoszorú azonban nem sokáig ékesíthette szegény barátom homlokát.Miután párja belelapozgatott az irodalmi gyöngyszembe, igen gyorsan elhallgattak a fanfárok.

Bizonyára megértjük döbbenetüket, ha egy kis ízelítőt kínálunk az emberformáló, „szabad” gondolatokkal fűszerezett sorokból:

 

 

 

 

 
 
 

 

Berzsák László