A cigánybűnözés felszámolása

Vártunk két hetet, vártunk két hónapot, vártunk fél évet – és nem történt semmi – összegezte a közbiztonság helyzetét szerdai sajtótájékoztatóján Szegedi Csanád.

Mindenki tudja, hogy a lincselések és egymást követő lincselési kísérleteket cigányok követik el – szögezte le a politikus. Nemrégiben egy szolnoki televíziós műsorban is elhangzott: nem a szlovák, vagy a sváb falvakban támadnak hordákban autósokra – emlékeztetett a jobbikos EP-képviselő.  A statisztikákat idézve Szegedi rámutatott: ma már naponta 10-20 idős, védtelen emberek elleni brutális támadás történik.

A politikus úgy véli, mostanra egyértelműen bebizonyosodott, hogy tévedtek azok, akik pusztán „borsodi problémának”, specifikusan Észak- Kelet-Magyarországra jellemző jelenségnek tekintették a cigánybűnözést. Az elmúlt hetekben, hónapokban a fővárosban is számos olyan bűncselekmény történt, melyek során öreg embereket kínoztak meg „az állati ösztönöket is meghazudtoló módon”.

Szegedi Csanád szerint azt mindenki tudhatta, hogy a közbiztonság két hét alatt történő helyreállítása üres szlogen volt csupán. A politikus azonban úgy véli: az igenis levárható lett volna a kormánytól, hogy az elmúlt fél esztendőben legalább a cigánybűnözés okainak felszámolásához lásson hozzá. A Fidesz azonban e tekintetben épp úgy homokba dugja a fejét , mint korábban az MSZP tette, még odáig sem jutottunk el, hogy legalább őszintén beszéljünk erről a kérdésről – mutatott rá az EP-képviselő.

Felmérések sora bizonyítja, hogy a magyar emberek mintegy 90%-a gondolja úgy, hogy cigánybűnözés létezik – ezzel szemben Orbán Viktor a mai napig tagadja ezt – emlékeztetett Szegedi. Szavai szerint a Jobbik azt kéri a Fidesztől, hogy a kormányzati kommunikációban előszeretettel hangoztatott európai roma stratégia megalkotásához ilyen hozzáállással inkább neki se kezdjen, mert, ha úgy jár el, mint Magyarországon, akkor csak ártani fog.

A politikus felháborítónak nevezte Kállai Ernő kisebbségi ombudsman nemrégiben tett kijelentését, mely szerint a közösség elleni erőszak tényállását csak a kisebbségek védelmében szabad használni. Mi határozottan úgy gondoljuk, hogy ezt a jogszabályt igenis lehet, és kell is alkalmazni az erőszakos kisebbségi csoportokkal szemben is. – szögezte le.

A Jobbik továbbra is fenntartja a cigánybűnözés felszámolását célzó korábbi javaslatait: meg kell kezdeni a csendőrség felállítását, bentlakásos iskolákat kell létrehozni,  olyan pénzügyi és szociális környezetet kell létrehozni, amely a munka világába való integrálódásra kényszeríti a cigányságot. A párt szerint komoly visszatartó erő lehetne, ha a büntetett előéletű emberek büntetésük letöltése után egy ideig nem kaphatnának szociális juttatásokat.

Szegedi Csanád szerint számos előre mutató európai – finn, olasz, francia, vagy spanyol -  példa kínálkozik a cigánybűnözés visszaszorítására, s ezeket Magyarországon is alkalmazni kellene. Szavai szerint már az is komoly előre lépést jelenthetne, ha csak annyi történne, hogy az Európai Unióban elfogadott megoldásokat hazánkban is bevezetnék. A többségnek mindent meg kell tennie a kisebbségek integrálódásáért, de a ez csak akkor lehet eredményes, ha a cigányság számára is világosan kijelöljük azokat a határokat, amelyeket minden magyar állampolgárnak be kell tartania – zárta szavait a politikus.

 

Az adminisztrátor kommentárja:

Bőven elég lenne a meglévő törvények következetes alkalmazása, mint pl. a fegyverhasználaté. Pintér elmulasztotta az első parancsnoki eligazításon közölni, hogy a norvég kisebbséget nem úgy kell kezelni, mint a felsőbbrendű kisebbséget. Vagy másképen kifejezve, ugyanúgy kell kezelni őket, mint a hazafiakat. Sajnos nem várható, hogy a közeljövőben egy ilyen eligazítás megtörténik.