„A magyar végzet abban rejlik, hogy örökké elvétjük az időmértéket… Mindig abban bízunk, hogy intézkedik a Magyarok Istene, és a történelem megvár minket, pedig az megy a maga útján… Aztán bűnbakot keresünk, átkozódunk meg búsulunk… valami hiányzik belőlünk: a bátorság az önismeretre.”

— (Féja Géza: Visegrádi esték)

 

MajusFolytassuk a frissen ültetett cserjék, fák öntözését, mert a talaj most igen száraz

 

-  Gyomláljunk!  Nem igaz, hogy a gyomok betakarják a talajt, és csökkentik a párolgást. Ellenkezőleg: tömérdek vizet párologtatnak el.

-  Ha friss sövényt ültettünk, most vágjuk vissza. Ne sajnáljuk, legalább 1/3 -ig metsszük vissza, de annak van igaza, aki még ennél is lejjebb vágja vissza. Ne féljünk ettől a munkától, mert ezzel alapozzuk meg a sok évig díszlő sövényünket. (Az erős visszavágás csak a Thuja-sövényre nem vonatkozik.)

-  ORGONÁK:  most, hogy már elvirágzott az orgona, igen alaposan tisztítsuk meg a bokrok töveit, különösen erősen és szigorúan bánjunk a tő alatt ilyenkor százával előtörő vadhajtásokkal, mert ezek erősen legyengíthetik a nemes ágakat.

Levéltetű, levélrozsda, lisztecske, pajzstetű. Bizonyosan minden kertes gazdának megvan e kártevők elleni szere.

A pajzstetű ellen érdemes a   S h e r p a  nevű szerrel permetezni, az ára is elfogadható. (Ne hallgassunk a boltosra, aki csicsás amerikai vagy izraeli szert kínál méregdrágán).

G Y E P :  Ha kopasz folt van a gyepen, gereblyével erősen húzzuk meg, és pótoljuk a vetést.   A finom gyepet 6-9 naponként, a durvábbat elég 2 hetente nyírni. Ahol nem lehetséges az öntözés, a fűnyíró kését magasra állítsuk, nehogy kiégjen a frissen nyírt pázsit.

Akik szeretik az árvácskát, százszorszépet, azok   m o s t  már vethetik a magot, mert őszre ezeknek a palántáknak meg kell erősödniük a jövő tavaszig, azaz virágzásukig.

MUSKÁTLI:  nem csak a muskátliról, de az egynyári és évelő növények elvirágzott hajtásait lehetőleg azonnal távolítsuk el, ezzel elősegítve a következő virág gyorsabb nyílását.

SZOBANÖVÉNYEK:  akinek tavalyról megmaradt élő ciklámengumója van cserépben, most lehet meghajtatni! Öntözzük erősebben, tegyük fényre (nem napra), ugyanez a helyzet a megmaradt, de élő mikulásvirággal (Euphorbia p.) és az azáleával is.

Akinek van hibiszkusza cserépben, vágja vissza, ne féljen tőle! A visszavágott hajtást vízbe helyezve nemsokára fehér gyökerek jelzik, hogy megindult az élete. Ültessük homokos földbe, cserépbe.

Ha van kertünk, bátran kitehetjük a szobában elgyengült, Fikuszt, pálmát a szabadba, de csak szűrt napra, tehát árnyékot adó fa tövébe.

Összegezve:  kapálás, gyomlálás, öntözés, növényvédelmi munkák.

Görnyesztő, egészséges munkát kíván:

VÍZVERÉS

(kertészember)