„Egymás mellett egyikünknek vagy másikunknak a dolgok természetes szükségszerűsége folytán el kell pusztulnia, ez az alternatíva. Mi élni akarunk, s akarjuk, hogy e föld a miénk maradjon. Válasszatok!”

— (Istóczy Győző)

  • albert_eva1
Éva, a  művészi gyöngyfűzés igazi mestere, a magyar motívumok fáradhatatlan kutatója volt. Ő is, mi is tudtuk, gyorsan rövidül az élete, mégis mindannyiunkat szíven ütött a hír, hogy magához szólította őt az Istenanya.

Ez május 13-án, Fatima napjának reggelén történt... Albert Évike élete utolsó szakaszát kizárólag a magyar Boldogasszony-ábrázolásnak szentelte. Nem akárhogy. Gyorsan őrlődő lelkében a fentről megkapott képeket igyekezett minél hamarabb a legpazarabb gyöngyökben kifejezni. Érezte, fogy körülötte a levegő.   Igen nagy sebességre kapcsolva csaknem teljesen befejezte mára már tizenhat ábráját.

Ősi tulipánok, szőlőindák, Turulok röppentek ki a keze közül. Miközben a mindenség középpontjába hol hazáját, hol pedig a Boldogasszonyt helyezte. Ez volt az ő életének igaz értelme, amikor erről még tudott beszélni, tűz lobbant a homályosuló szempárban.

"Ez csodálatos, ez gyönyörű!" - kiáltott fel Pap Gábor művészettörténész, amikor e pazar kivitelű munkákat megpillantotta. Ugyanez volt Tolcsvay Béla véleménye is.

  • albert_eva
Éva asszony pedig dolgozott, a fáradtságot nem ismerte. Tudta, neki ezt a munkát még be kell fejeznie. Éva asszony 1938-ban született Szegeden. Később Budapestre került, elvégezte a Zugligetben levő Iparművészeti Főiskolát.

Tüntetésekre el-eljárt ugyan, de érezte, neki olyan a belső indíttatása, hogy magyarságát kellőképpen csak a Teremtő által rászabott tehetségével, a régi magyar minták újraélesztésével tudja kifejezni.

  1. januárjában még műsort készítettünk vele, amit egy későbbi időpontban láthatunk a  HUN tv műsorán.

A Lelkiismeret 88 csoport és az Ősi Hitünk Boldogasszonyának Őrzői Albert Éva asszonyt saját halottjuknak tekintik.

Földi búcsúztatójára 2012. május 25-én 13:30-kor kerül sor a Rákoskeresztúri Köztemetőben.

Sajnálattal közöljük, hogy Albert Éva alkotásaiból összeállított kiállítás, mely a Pásztói Városi Könyvtárban lett volna megrendezve, technikai okok miatt elmarad.

Lelkiismeret 88 csoport