„A fejlődés alapjait csak magunkban keressük…csak az a mienk, amit önerőből értünk fel. Sohasem jött létre nagy dolog ott, ahol a nemzet munkásai nem önmagukban, hanem másokban bíztak… A nemzeti nagyság alapja csak magában a nemzetben van.

— (Gróf Széchenyi István)

 

Cenzura MazsihiszNovák Előd és Fónagy János parlamenti szóváltására hivatkozva már az Országgyűlésben is meghatározná a Mazsihisz, mit szabad mondani, és mit nem.A Jobbik parlamenti képviselőinek magatartása nem méltó ahhoz a tekintélyhez, amelyet Magyarország a történelem során kivívott magának, a faji alapú érvelést a ház vezetése nem tűrheti el - olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetőinek az Országgyűlés elnökéhez írt keddi levelében.

A zsidó vezetők sajátos értelmezése szerint az egyházi törvény múlt éjszakai ülésén Novák Előd "nyíltan és egyértelműen az egyik államtitkár zsidó származását tette kifogás tárgyává".A jobbikos képviselő nem tett mást, mint, hogy Fónagy János államtitkárra utalva úgy fogalmazott: "mit is várhatnánk mást" tőle, mint a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség bevett egyházként történő elismerésének javaslását. A politikus ehhez kapcsolódóan valójában azt kifogásolta, hogyan támogathatták Fónagy indítványát kereszténydemokrata honatyák is.

Feldmájer Péter és a munkásőr múlttal bíró Zoltai Gusztáv szerint azonban ez "faji alapú érvelés", melyet "a Ház vezetése nem tűrhet el szankciók nélkül".

A "magyarországi zsidóság feltétlenül szükségesnek tartja a Házszabály módosítását". A levél aláírói arra kérik Kövér László házelnököt, hogy keresse meg azokat az eszközöket, amelyekkel megakadályozhatják az ilyen magatartásokat, és lehetőséget adnak szankciók alkalmazására azokkal szemben, "akik tételesen megsértik a jogszabályokat, az alapjogok elveit, illetve más személyek, vagy csoportok ellen, faji, vallási hovatartozásuk miatt gyűlöletet szítanak."

A Mazsihisz vezetői arra kérik az Országgyűlés elnökét, hogy terjessze javaslatukat az illetékes bizottságok elé, és találjon mielőbb megoldást arra, hogy "a magyarországi lakosság túlnyomó többségét irritáló és a Magyar Köztársaság hírnevét súlyosan sértő magatartásoknak a jövőben gátat lehessen szabni."

A levél aláírói szerint az Országgyűlés nagy munkát igénylő feladatai mellett is mielőbbi határozott lépésekre van szükség, mert csak így lehet gátat vetni "a szélsőjobboldali párt faji alapú lázításának".

A parlamenti szólásszabadság szűkítését a tegnap éjjel Lázár János is felvetette az Országgyűlésben, amikor azt mondta: a kormánytöbbség "megteremti annak törvényes feltételeit, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen a jobbikos képviselők zsidózásának és cigányozásának."

MTI nyomán barikad.hu