„…Egész helységeket tudok, ahol a szegény földmívelő nép nem magának, de a kortsmáros zsidónak szánt, vet, arat. Ezen néptípusnak, kit vallásának különössége századok óta megtartott anélkül, hogy azon nemzetettel, kiknek közepette, mint a növény tápláló nedvét elvonó gomba él, egybeolvadott vagy a nationalizmushoz csak egy gondolattal is közeledett volna…”

— (Kossuth Lajos)

A hírt Szilvásy László, a Piarista Rend Magyar Tartománya tartományfőnökségének titkára közölte.

Bulányi György a piarista fenntartású Kegyestanítórendi Tanárképző Főiskolán (1936-1943), illetve a Pázmány Péter Tudományegyetemen (1938-1943) magyar-német szakon végzett. 1943-ban szentelték pappá a piarista rendben.

Ezután piarista gimnáziumokban tanított Sátoraljaújhelyen, Tatán, Debrecenben. Az utóbbi városban fogott hozzá a Bokor nevű kisközösség szervezéséhez, amelyet a korabeli hatóságok illegális államellenes szervezkedésnek minősítettek, és Bulányi Györgyöt 1952-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

1956-ban kiszabadult, és a budapesti belvárosi plébánián lett kisegítő lelkész. 1958 áprilisában ismét elfogták. A börtönből végleg 1960-ban szabadult. Ezután szállítómunkásként dolgozott, 1979-ben ment nyugdíjba.

A közösségek szervezésével Bulányi a szabadulása után sem hagyott fel. Miután a Bokor tagjai közül 1979-től kezdve egyre többen megtagadták a kötelező katonai szolgálatot - feltehetően állami nyomásra -, egyházi bíróság ítélte el teológiáját 1982-ben, majd ugyanebben az évben a Magyar Katolikus Püspöki Kar eltiltotta a nyilvános papi tevékenységtől. Ezt a korlátozást csak 1997-ben oldották fel.

Bulányi György életének utolsó éveit a piarista szerzetesek budapesti rendházában élte. 1996-ban Pro Humanitate et Libertate, 1997-ben Demény Pál-emlékérmet adományoztak neki. Több mint egy tucat teológiai témájú könyvet írt, többek között angol és német nyelvűt is.

A Bokor Közösség Alapítója egész életében és egész lényével megalkuvás nélkül közvetítette azt, amit megismert az Atya tervéből,

és amit kiolvasott annak a Jézusnak szavaiból és tetteiből, aki szolgálva, szelíden és magát egészen odaadva szeretett.

Temetése június 26-án 11 órakor kezdődik a Rákoskeresztúri Új Köztemető 3-as számú ravatalozójánál, majd a piarista parcellában (154) végső nyugalomra helyezzük testét. Személyes búcsúra 9 és 11 óra között van lehetőség a ravatalozóban. Gyümölcsökben gazdag életéért hálaadó szentmisét mutatunk be 15 órakor a Belvárosi Ferences Templomban (Ferenciek tere).

Fényesen lobogó fáklya volt, őrizzük és adjuk tovább fényét és melegét.

A temetésre érkezőktől kérjük, hogy virágok helyett a rászorulók támogatásával fejezzék ki részvétüket.

A Bokor – Hazai Rászorulók ért Alapítvány számlaszáma: 10200902–32712999